Chipmachinemaker ASML snijdt in de kosten, bijvoorbeeld door personeel op te roepen minder te reizen.

Het Eindhovens Dablad (ED) meldde dat de winstgevendheid onder druk staat en dat de ‘broekriem wordt aangehaald’. Betrokkenen zouden spreken van een ‘zwaar kostenbesparingsprogramma’.

In januari liet ASML weten dat 2024 een overgangsjaar wordt, waarin dezelfde omzet wordt geboekt als in 2023. Tegelijk verwacht het wel stijgende kosten.

ASML verwacht vlakke omzet in 2024, maar wel hogere kosten

Een woordvoerster van ASML bevestigt de berichtgeving van het ED tegenover persbureau ANP. Volgend jaar verwacht de maker van geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders hard te groeien, wat eerst veel geld kost. “We moeten nu veel investeren om op die groei voor te bereiden.”

Het tempo waarin ASML nieuw personeel aanneemt, gaat daarom ook omlaag. "Wij zijn jarenlang heel hard gegroeid. In 2021 alleen hebben we al wereldwijd 10.000 mensen aangenomen, dat tempo hou je niet vol en dat kan ook niemand van je verlangen." De woordvoerster benadrukt dat er geen reorganisatie of massaal banenverlies aankomt.

Volgens het Eindhovens Dagblad blijkt uit interne mededelingen dat medewerkers minder mogen reizen. En business class vliegen is voor hoger management taboe. Daarnaast zal het bedrijf niet investeren in nieuwe sponsordeals.

Medewerkers hebben bij FNV hun zorgen geuit over de bezuinigingen, zei bestuurder van de vakbond Peter Reniers tegen het Eindhovens Dagblad. Hij is verbaasd over de bezuinigingsoperatie na een recordjaar.

Eerder werd duidelijk dat ASML ontevreden is over het Nederlandse vestigingsklimaat en dat het de forse uitbreiding waar het bedrijf zich op voorbereid, mogelijk niet in Nederland laat plaatsvinden.

Lees ook: ASML-topman Wennink na gesprek met Rutte: er wordt geluisterd, maar er is een kloof